Održan seminar za voditelje školskih zborova

Seminar zborovi livno 1

Zavod za odgoj i obrazovanje je dana 8. lipnja 2019. u Livnu u Dvorani Franjevačkog muzeja i galeriji na Gorici za sve zainteresirane voditelje školskih zborova Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije organizirao seminar za voditelje školskih zborova.      

Polaznici seminara najprije su poslušali teoretsko predavanje, a potom prošli kroz sve tri sastavnice koje čine profesionalni rad svakog zborovođe: priprema zborovođe za rad sa ansamblom (analiza odabranih skladbi), praktičan rad sa pjevačima (učenje i postavljanje interpretacije odabranih skladbi) i javni nastup (koncert).

Teoretsko predavanje je obuhvatilo upoznavanje građe vokalnog aparata, način funkcioniranja respiratornih, vokalnih i organa za oblikovanje glasa, utjecaj pokreta pojedinih organa na kvalitetu pjevanog tona, vježbe upjevavanja, manualna tehnika, upoznavanje sa elementima koji utječu na odabir skladbi i programa za zbor te priprema zborovođe za probu zbora.

U drugom dijelu programa aktivni sudionici seminara radili su sa pokaznim zborovima „Horoljupci“ i „Duman“ na odabranim skladbama uz mentorstvo voditeljice seminara. Na završetku seminara upriličen je koncert zborske glazbe na kojem su sudjelovali Dječji zbor „Horoljupci“ sa voditeljicom Samirom Merdžanić, Zbor mladih „Duman“ sa voditeljicom Katarinom Džeko i Komorni zbor Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru sa voditeljicom Katjom Krolo-Šarac.

U sklopu koncerta izvedeno je 12 glazbenih točaka, a publika je mogla uživati u nadahnutim izvedbama pjevača različitih uzrasta, od osnovnoškolske do studentske dobi.

Polaznici i predavači ovog seminara su zahvalili Zavodu za odgoj i obrazovanje što je omogućio organizaciju seminara i susreta zborova na međužupanijskoj razini izrazivši nadu kako je to zasigurno dobar početak napretka i razvoja ovakvog oblika zajedničkog muziciranja u budućnosti.

Seminar zborovi livno 2

Seminar zborovi livno 3

Seminar zborovi livno 4

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno

Email: polivno.zzoo@gmail.com