Održana stručna edukacija naziva Rad u kombiniranim odjelima u osnovnoj školi - izazov ili prednost

U organizaciji Zavoda za odgoj i obrazovanje dana 16. veljače 2023. godine održana je stručna edukacija naziva Rad u kombiniranim odjelima u osnovnoj školi –izazov ili prednost. Edukacija je održana u Gimnaziji Marka Marulića u Tomislavgradu, a vodila je vanjska suradnica / savjetnica Zavoda za hrvatski jezik dr. sc. Sanela Popović.

EDU SANELA 1

U uvodnom dijelu, sudionici su ispunili anketu o tematskim praksama učitelja. Također, savjetnica je izložila zakonski okvir o broju učenika i predstavila organizaciju i realizaciju sati u kombiniranim odjelima uz mnogobrojne primjere koji su primjenjivi u radu.  Također, navela je važnost izgleda učionice, razredno mikro ozračje, metode i tehnike učenja u kombinaciji, kao i potrebna nastavna sredstva i pomagala. Osobit naglasak je stavila na pripremu učitelja, jer dobro planiranje vremena je preduvjet dobrog početka rada u razredu.

EDU SANELA 4

EDU SANELA 3

Međusobnim razgovorom i izlaganjem različitih ideja zajednički se dolazilo do različitih zaključaka i smjernica. Nakon toga uslijedila je kratka radionica u kojoj su svi sudionici podijeljeni u pet grupa u kojima su izrađivali  umne mape.

EDU SANELA 2

 

Na kraju su svi sudionici su dobili kratki podsjetnik za rad u kombiniranim odjelima, a  u prilogu su ponuđeni i obrasci za tematsko planiranje, kao i obrasci za godišnje i dnevno planiranje temeljeno na ishodima učenja. Na taj način učitelji će moći učinkovito planirati nastavne aktivnosti te sebi olakšati rad u kombiniranim odjelima.

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno

Email: polivno.zzoo@gmail.com