Održana stručna edukacija s temom Projekti EU - nove inicijative u području učenja i poučavanja

IMG 20181213 160913

U ugodnom prostoru Marića Gaja u Grudama, u srijedu i četvrtak, 12. i 13. prosinca 2018. godine održana je dvodnevna stručna edukacija s temom Projekti EU - nove inicijative u području učenja i poučavanja. Stručnu edukaciju je organizirala J.U. Zavod za odgoj i obrazovanje u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske te Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Voditelji edukacije bili su Renata Ozorlić Dominić, univ.spec.philol., viša savjetnica za međunarodnu suradnju Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske te Boris Vampula, univ.spec.cin., voditelj odsjeka za međunarodnu suradnju i projekte EU.

Uvodni dio protekao je u upoznavanju sudionika s predavačima i programom edukacije. Govorilo se o povijesnom razvoju Europske unije, njenim samim počecima, proširenjima i potpisivanjima ugovora koji su kroz godine oblikovali njezin današnji izgled i aktivnosti. Fokus edukacije se zatim prebacio na korake u pristupanju Europskoj uniji. Izlaganje o pretpristupnim fondovima, kao i o upravljanju projektnim ciklusom je bilo popraćeno komentarima i pitanjima sudionika na koja su voditelji odgovarali stručno, strpljivo i opširno. 

IMG 20181212 174726

Drugi dan edukacije također su obogatila pitanja i iskustva sudionika koji su sudjelovali u raznim projektima. Njihova iskustva su uvelike olakšala ostalim sudionicima razumijevanje čitavog kompleksnog koncepta izrade programa i projekata Europske unije. Na izradi financijskog plana za potencijalne projekte radilo se u grupama i iz postignutoga se moglo zaključiti da su sudionici razumjeli ono o čemu su voditelji edukacije govorili. Edukacija je privedena kraju razgovorom o iskustvima i značajkama programa ERASMUS+. 

Na ovoj stručnoj edukaciji sudjelovalo je oko 70 odgojno-obrazovnih djelatnika Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije. Neformalni dio edukacije protekao je u ugodnom druženju, razmjeni iskustava i stvaranju novih poznanstava. 

IMG 20181214 WA0005

Srdačno se zahvaljujemo svima na sudjelovanju i volji koju su pokazali u ova dva dana, domaćinima iz Marića Gaja, a posebno našim uvaženim gostima predavačima koji su nesebično s nama podijelili svoje bogato iskustvo i znanje. 

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno

Email: polivno.zzoo@gmail.com